"Sosem bánhatsz meg semmit az életedben. Meg kell hoznod a döntést, és együtt kell élned vele. Függetlenül attól, helyes-e vagy helytelen, egyszerűen csak ki kell belőle hoznod a legtöbbet. Előrántod a fegyvered, és reméled, hogy változtathatsz, vagy pozitív irányba terelheted a dolgokat." Lewis Hamilton

2013. március 3., vasárnap

Hála

Gondolkodtatok-e, hogy mi a hála?

"Spinoza definíciója  «a szeretetnek az a vágya v. törekvése, melynél fogva, aki a szeretet hasonló indulatából velünk jót tett, azzal mi is jót tenni iparkodunk.» A hálában az e definícióban is foglalt érzelmi s akarati mozzanat foglaltatik. Az érzelmi az, hogy viszonozzuk azt a jóindulatot, melyet tapasztaltunk. De minthogy ez a jóindulat tettekben nyilvánult, az a kívánságunk is támad, a jótéteményt is, amennyire lehet, viszonozni. A hála tehát a szeretetnek és jótéteménynek hasonlóval való viszonzása. Minthogy azonban jótétemények gyakorlása bizonyos önmegtagadással jár, amely nem mindenkinek a dolga; minthogy továbbá jótéteményeket elfogadni saját magunk előtt is, de még inkább mások előtt megalázhat: nyilvánvaló, hogy a háládatosság érzelmének más ellentétes érzelmek fogják útját állani. Már Spinoza is megjegyzi, hogy az emberek sokkal inkább készebbek a bosszúállásra  mint a jótétemények viszonzására. Turgenyevnek van egy szép meséje, hogy egy égi összejövetelén az erényeknek az Úr két oly erényt mutat be egymásnak, kik a földön soha sem találkoztak: a Jótékonyságot s a Háladatosságot. - H.-áldozat, l. Áldozat."

Naponta elgondolkodom, hogy ki mindenkinek lehetek hálás, attól a perctől, hogy felkelek, addig a percig, míg el nem alszom. Emberek millióinak! A kényelmünk emberek millióinak fáradságos munkája. Minden ember valamit hozzátesz, hogy jobban és jobban érezzük magunkat. Gondolkodjunk csak el ezen, mert érdemes.Köszönet és hála, hogy minden egyes embernek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése